• Advies op maat
 • Ruime voorraad
 • Inclusief garantie
 
Alleen nog met Euro 6- en elektrische vrachtwagens in milieuzones

Alleen nog met Euro 6- en elektrische vrachtwagens in milieuzones

Vanaf 1 januari 2022 mag je alleen nog met een Euro 6-vrachtwagen of elektrische vrachtwagen de milieuzones in. Milieuzone? Vrachtwagen? Jawel, in 14 Nederlandse gemeenten gelden speciale regels voor milieuzones. Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 4 en 5 mogen die milieuzones niet meer in. Op een paar uitzonderlingen na. Je leest hier alles over de regels en milieuzones.

Regels milieuzone

De regels in milieuzones gelden voor transportbedrijven en busondernemingen. Werk je in de transportbranche? Dan mag je alleen met Euro 6-trucks en elektrische trucks de milieuzone voor vrachtauto’s inrijden. Hetzelfde geldt voor autobussen — als een gemeente de vrachtwagen-milieuzone ook laat gelden voor autobussen. Vrachtauto’s op diesel met emissieklasse 4 en 5 mogen niet meer in milieuzones rijden.

Heb je geen Euro 6-truck of elektrische truck en moet je heel af en toe in een milieuzone zijn? Dan kan je een dagontheffing aanvragen bij de gemeente waar je de vrachtwagen-milieuzone in wil. Dit kan maximaal twaalf keer per jaar, per kenteken, per gemeente.

Ook zijn er landelijke en langdurige ontheffingen om onder de regels van de milieuzone uit te komen. Deze voertuigen komen in aanmerking voor een landelijke ontheffing voor milieuzones — geldig voor alle Nederlandse milieuzones:
 • verhuisauto’s
 • kermis- en circusvrachtauto’s
 • vrachtauto’s voor exceptioneel transport (transport dat breder, langer, zwaarder of hoger is dan wettelijk is toegestaan)
 • vrachtauto’s met een laadkraan met hefvermogen minimaal 35 tonmeter en met een eerstetoelatingsdatum van 12 jaar of jonger
Werk je bijvoorbeeld op de markt en ben je daarvoor regelmatig in het centrum van een milieuzone? Dan kan je een langdurige ontheffing aanvragen, op grond van de hardheidsclausule. Deze ontheffingsmogelijkheid is in het leven geroepen voor individuele schrijnende gevallen, dus je kan je voorstellen dat het hier extra belangrijk is je aanvraag goed te onderbouwen. Neem in je onderbouwing mee:
 • waarom het voor jou noodzakelijk is om in de milieuzone te zijn en waarom een dagontheffing geen optie is
 • waarom het voor jou nu financieel niet mogelijk is om een ander voertuig aan te schaffen (en wanneer dat wel haalbaar is)
Een langdurige ontheffing kost geld en is, als-ie wordt afgegeven, maximaal 3 jaar geldig.

Als laatste is het benoemen van vrijstelling de moeite waard. Je mag ook met een andere vrachtwagen dan een Euro 6-vrachtwagen of elektrische truck de milieuzone in als:
 • je vrachtwagen 40 jaar of ouder is
 • je voertuig carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31, SB of SF heeft en je voertuig jonger is dan 13 jaar
 • je een kampeerwagen met carrosseriecode SA bezit en in een milieuzone woont — je hebt dan alleen vrijstelling voor de milieuzone waarin je woont

Gemeenten met milieuzone vrachtwagen

Een vrachtwagen-milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen van specifieke emissieklassen niet mogen komen. Een gemeente stelt zo'n milieuzone in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Op dit moment hebben 13 Nederlandse gemeenten een vrachtwagen-milieuzone. In deze gemeenten ben je alleen met Euro 6- en elektrische vrachtwagens welkom in de milieuzone: Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht.
Kunnen wij u helpen?
Kan ik je ergens mee helpen?
Bel 0162 - 79 60 62 24/7 bereikbaar
Whatsapp
Kom langs op de Ramgatseweg 53 in Raamsdonksveer
Elke werkdag tussen 09:00 en 17:00
en zaterdag tussen 10.00 en 17.00
[email protected]l
Stuur ons een e-mail
Of bestel direct online