• Advies op maat
  • Ruime voorraad
  • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
MIA en Vamil-regeling: elektrische bedrijfswagen-subsidie voor ondernemers in 2022
Inhoud

MIA en Vamil-regeling: elektrische bedrijfswagen-subsidie voor ondernemers in 2022

Sander
Door Sander in Elektrisch rijden op 18  april 2022
Ondernemers kunnen fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals een elektrische bedrijfswagen. Naast de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) kunt u ook aanspraak maken op de MIA (milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). De MIA en Vamil zijn twee verschillende regelingen, maar de meeste ondernemers combineren ze. Beide regelingen gelden voor een gezamenlijke lijst: de Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil, zoals de elektrische bedrijfswagen.

Elektrische bedrijfswagen: subsidie in de vorm van MIA en Vamil

Schaf je een elektrische bedrijfswagen aan, dan betaalt de overheid mee. Zoals geschreven in de vorm van SEBA, maar ook MIA en Vamil doen een duit in het zakje.

MIA 2022: deze milieu-investeringsaftrek maakt het mogelijk je fiscale winst te verlagen. Tot 45% van het investeringsbedrag trek je af van je winst. Het precieze percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Vamil 2022: de Vamil-regeling houdt in dat je op een willekeurig moment je investering afschrijft, met een maximum van 75%. Door sneller af te schrijven, verminder je je fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar, wat liquiditeitsvoordeel oplevert.

Goed om te weten: je betaalt voor een elektrische bedrijfswagen ook minder bijtelling — in 2022 is dat 16%. Dankzij Vamil en MIA is je elektrische bedrijfsauto ook nog eens een flinke aftrekpost. Plaats je ook laadpunten op eigen terrein, voor eigen voertuigen? Ook daarvoor kan je de MIA-subsidie aanvragen, net zoals de Vamil-regeling.

VAMIL-regeling en MIA-subsidie aanvragen

'Hoe werkt MIA-subsidie?' is een vraag die we vaker horen. Dus, wil je gebruikmaken van deze milieu-investeringsaftrek en het combineren met de Vamil-regeling? Dan meld je je investering bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Je hebt eHerkenning nodig voor de MIA/Vamil-regeling. Bij je aanvraag mag je twee soorten kosten melden: de aanschaffingskosten en de voortbrengingskosten. Aanschaffingskosten zijn de kosten voor de aanschaf van je bedrijfswagen: deze meld je binnen 3 maanden nadat je de verplichting tot aankoop bent aangegaan. Dit is bijvoorbeeld de datum waarop je de koopovereenkomst tekende. De voortbrengingskosten zijn de kosten voor de inzet van eigen personeel, voor materialen uit eigen magazijn en voor werkzaamheden die onder jouw regie worden uitgevoerd door derden. Deze kosten meld je binnen 3 maanden na het einde van het kalenderkwartaal waarin je de voortbrengingskosten maakte. Maar: neem je het bedrijfsmiddel in de loop van het kalenderkwartaal in gebruik? Dan moet je de voortbrengingskosten binnen 3 maanden na de datum van ingebruikname melden.

Na je aanvraag ontvang je een bevestiging. Je ontvangt geen beschikking over je aanvraag. Heb je de melding met het aanvraagformulier in eLoket gedaan, dan kan je de MIA/Vamil-regeling meteen toepassen in je belastingaangifte.

Mia-/Vamil-regeling aanvragen doe je hier.

Let op: wil je SEBA ook combineren met de MIA- en Vamil-regeling? Dan vraag je eerst SEBA aan en daarna de rest. Dan trek je subsidiebedrag af van de investeringskosten die je meldt. Ontvang je nog andere staatssteun voor de investering? Dan kan het zo zijn dat je geen of minder MIA/Vamil mag toepassen. Lees ook SEBA en MIA bij koop emissieloze bedrijfsauto’s op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.