• Advies op maat
  • Ruime voorraad
  • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
Zo werkt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)
Inhoud

Zo werkt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Sander
Door Sander in Elektrisch rijden op 29  december 2021
SEBA, de landelijke Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's, bestaat sinds maart 2021. De subsidie voor elektrische bedrijfsauto's houdt in dat je maximaal €5.000 subsidie krijgt bij het kopen of leasen van een elektrische bedrijfswagen. Maar hoe werkt het precies? Hoe is het gesteld met de subsidie elektrische bedrijfsauto's in 2022? Geldt het ook op zakelijke laadpalen? Dit en meer lees je hier.

SEBA: de landelijke subsidie op elektrische bedrijfsauto's

Als je ondernemer bent en een nieuwe, emissieloze bedrijfsauto koopt of leaset, is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's aan te vragen. Deze subsidieregeling is ingegaan op 15 maart 2021 en is bedoeld voor ondernemers en non-profitorganisaties. De overheid stimuleert ondernemers om over te stappen naar een elektrische bedrijfswagen. Maar wat houdt de subsidie precies in, wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je het aan?

Zoals geschreven: vanaf maart 2021 is het voor bedrijven mogelijk tot €5.000 aanschafsubsidie te krijgen bij aanschaf of leasen van een nieuwe elektrische bedrijfswagen. Deze subsidieregeling maakt het kopen of leasen van een elektrische bedrijfswagen nóg aantrekkelijker. Niet alleen om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ook om ondanks alle milieuzones nog steeds bij al je klanten te komen.

Hoogte van subsidieregeling elektrische bestelauto

De precieze hoogte van de subsidieregeling hangt af van de catalogusprijs van de nieuwe, elektrische bedrijfswagen die je koopt. Het subsidiebedrag is 10% van de nieuwprijs, met een maximum van €5.000. In totaal is er 185 miljoen beschikbaar. Voor 2021 was er 22 miljoen aan te vragen, in 2022 is dat bedrag hoger. Let op: op is op. Maar, goed om te weten, begin december 2021 was er 'pas' €13,8 miljoen aangevraagd.

Voor welke elektrische bedrijfswagens geldt SEBA?

SEBA geldt voor nieuwe, niet-geregistreerde elektrische bedrijfswagens met voertuigcode N1 en N2 tot 4.250 kilogram. De elektrische bedrijfswagen is bestemd voor goederenvervoer — vervoer van personen is uitgesloten. Je bedrijfswagen is volledig elektrisch, wat betekent dat hybrides (wagens met verbrandings- en elektromotor) niet meedoen voor de subsidieregeling. Valt je bestelauto onder N1, dan geldt een actieradius van minimaal 100 km. Verder: het accupakket mag geen lood bevatten en de bedrijfswagen moet minimaal 3 jaar op naam staan.

SEBA aanvragen

Je vraagt SEBA aan als de koop of leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Krijg je de subsidie niet? Dat mag je alsnog afzien van de koop. Meer voorwaarden:
• de koop of leaseovereenkomst mag niet eerder zijn afgesloten dan 1 januari 2021
• de bedrijfswagen mag op de aanvraagdatum nog niet geleverd zijn en nog niet op jouw naam staan
• de bedrijfswagen is nieuw, wat wil zeggen dat de volgende gegevens in het kentekenregister RDW gelijk zijn:
            • datum eerste toelating;
            • datum tenaamstelling op naam van de aanvrager van subsidie;
            • datum waarop de bedrijfsauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd

Soms is er een vorm van voorregistratie geweest, waardoor de datum van tenaamstelling en de datum van eerste toelating en/of eerste inschrijving niet overeenkomen. Voor de SEBA is de bedrijfswagen dan niet nieuw, maar 'gebruikt'. Zelfs als er nul kilometer op de teller staat. Alleen als de bovenstaande 3 data gelijk zijn, komt de bedrijfswagen in aanmerking voor subsidie.

Je vraagt de subsidie zelf aan als je de bedrijfswagen koopt. Je hebt dan een koopovereenkomst nodig en eHerkenning niveau 2+ of een hoger niveau mét de juiste machtiging. Aanvragen van SEBA doe je via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook → de voordelen van een elektrische bedrijfswagen 

Subsidie op zakelijke laadpalen

Een elektrische bedrijfswagen laad je op. Maar waar? Laden op je bedrijfslocatie is voordelig en efficiënt. 's Nachts laden en de volgende ochtend met een volle accu de weg op. Zakelijke stroomtarieven liggen lager dan openbaar of particulier laden, maar er is meer. Namelijk: twee subsidies waar je gebruik van kan maken — de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
  • MIA als subsidie zakelijke laadpaal: je mag tot 36% van de investeringskosten van de winst aftrekken. Daar vallen ook de installatiekosten onder.
  • KIA als subsidie zakelijke laadpaal: bij een minimale investering van €450 (wat bij een laadpaal geen enkel probleem is), mag je tot 28% van je winst aftrekken

Profiteren van de subsidie elektrische bedrijfsauto 2022?

Overweeg je een elektrische bedrijfswagen en wil je zeker weten dat het voor jou(w bedrijfsactiviteiten) een slimme overstap is? Onze specialisten helpen je. Van advies over de bedrijfswagen tot de subsidie en van carrosseriebouw tot bedrijfswageninrichting.

Neem contact met ons op