• Advies op maat
 • Ruime voorraad
 • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
De voordelen van een elektrische bedrijfswagen
Inhoud

De voordelen van een elektrische bedrijfswagen

Sander
Door Sander in Elektrisch rijden op 22  september 2023
Elektrisch rijden is in opkomst en het is de toekomst. Een stuk rijden zonder een elektrische auto tegen te komen? Dat is verleden tijd. Misschien lijkt het alsof vooral personenauto's elektrisch rijden, maar elektrische bedrijfswagens zijn er ook! Sterker nog: die waren er al eerder dan de Tesla's en de e-208.

Voordelen van elektrisch rijden — in een bedrijfswagen

Wat zijn nou de voordelen van elektrisch rijden? En specifieker nog: de voordelen van elektrische bedrijfswagens? Over elektrisch rijden zijn de meningen verdeeld. Het eerlijke verhaal is dat de techniek de afgelopen jaren enorm verbeterde en dat elektrisch rijden nog niet voor iedereen interessant is. Het hangt af van hoe je de auto gebruikt, je budget en laadmogelijkheden. Elektrische bedrijfswagens zijn een mooie optie, mede dankzij de fiscale voordelen.

Voordelen elektrische bedrijfswagens

Met een elektrische bedrijfswagen is je bedrijf op het gebied van mobiliteit toekomstbestendig. En er zijn veel meer voordelen:
 • geen CO2-uitstoot — goed voor het milieu en een duurzame uitstraling
 • lage kilometerkosten
 • minder onderhoud en dus minder stilstand van de bedrijfswagens
 • toegang tot alle milieuzones en dus al je klanten
 • tot €5.000 subsidie op aanschaf van een elektrische bedrijfswagen
 • korting dankzij milieu-investeringsaftrek
 • geen motorrijtuigenbelasting

Elektrische bedrijfswagen: subsidie en fiscale voordelen

Voor sommige ondernemers is het elektrisch rijden een twijfelgeval. De aanschaf van een elektrische bedrijfswagen is een flinke investering — laat staan een heel wagenpark. Maar met de fiscale voordelen en de subsidie op elektrische bedrijfswagens is het mogelijk heel interessant voor je.

Fiscale voordelen als je een elektrische bedrijfswagen koopt:
 • de milieu-investeringsaftrek (MIA)
 • lagere bijtelling, geen wegenbelasting
 • eventuele lokale subsidieregelingen

Belastingvoordeel elektrisch rijden voor bedrijven: MIA

Als ondernemer heb je recht op de milieu-investeringsaftrek als je een elektrische bedrijfswagen koopt. Deze belastingmaatregel houdt in dat je tot wel 36% van je investeringsbedrag van je winst aftrekt. Je betaalt daardoor minder belasting. De MIA is trouwens ook geldig als je in bijvoorbeeld een laadpaal investeert. Minimale investering is €2.500 en de milieu-investeringsaftrek mag je bovenop de normale investeringsaftrek aanvragen.

Subsidie elektrische bedrijfswagen: SEBA

De overheid stimuleert elektrisch rijden — ook zakelijk. Sinds 2021 is het mogelijk subsidie te krijgen als je een emissieloze bedrijfsauto rijdt, dankzij de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto's (SEBA). De subsidie houdt in dat je maximaal €5.000 aanschafsubsidie krijgt als je een nieuwe elektrische bedrijfswagen koopt. Het subsidiebedrag dat jij krijgt, is 10% van de nieuwprijs van de elektrische bedrijfswagen. Let op welke je koopt, want de subsidie geldt voor nieuwe, niet-geregistreerde elektrische bedrijfswagens met voertuigcode N1 en N2 tot 4.250 kg. De elektrische bedrijfswagen waar je de subsidie voor aanvraagt moet bestemd zijn voor goederenvervoer — personenvervoer is uitgesloten van de regeling.

Voorbeelden van elektrische bedrijfswagens die in aanmerking komen: Mercedes-Benz eVito en eSprinter, Peugeot e-Expert en e-Boxer en de PROACE Electric van Toyota.

Voorwaarden subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto's

Zoals iedere subsidieregeling kent ook SEBA een aantal voorwaarden:
 • je koopt (of leaset) een nieuwe elektrische bedrijfswagen met een minimale catalogusprijs van €20.000
 • de bedrijfswagen is volledig elektrisch, hybride wagens (die twee motoren hebben: een verbrandings- en een elektromotor) doen niet mee
 • de elektrische bedrijfswagen heeft voertuigcode N1 of N2 tot 4.250 kilogram én is bestemd voor goederenvervoer — bij N1-bestelauto's geldt een minimale actieradius van 100 kilometer
 • het accupakket is zonder lood
 • de bestelauto staat minimaal 3 jaar op naam
Alle voorwaarden van SEBA en de huidige stand van het budget vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: subsidie elektrische bedrijfswagens. De subsidieregeling voor elektrische bedrijfswagens loopt tot en met 31 december 2025. Het budget van de regeling heeft ieder jaar een maximum en is dus bedoeld voor ondernemers en non-profitorganisaties.

Lees ook → zo werkt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's

Twijfels over elektrisch rijden?

Twijfel je over een elektrische bedrijfswagen? Bijvoorbeeld omdat je niet weet of het voor jou(w bedrijfsactiviteiten) een slimme overstap is? Onze specialisten helpen je. Je krijgt advies op maat over de juiste bedrijfswagen en zelfs een stap verder dan dat. Je mag ervan uitgaan dat je goed en zorgeloos op weg kan, omdat je ook nog eens hulp krijgt bij carrosseriebouw, bestickering en bedrijfswageninrichting.

Neem contact met ons op