Nieuwe regelgeving op komst voor bedrijfswagens, laat je adviseren tijdens onze bedrijfswagenshow! Klik hier voor meer informatie.
Op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) zijn onze vestigingen gesloten. Onze online showroom is uiteraard wel geopend. Bekijk hier ons aanbod. 
  • Advies op maat
  • Ruime voorraad
  • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
Bedrijfsauto kopen of leasen? De voor- en nadelen op een rijtje
Inhoud

Bedrijfsauto kopen of leasen? De voor- en nadelen op een rijtje

Sander
Door Sander in Aankoopadvies op 26  april 2023
Wil je een bedrijfsauto kopen of leasen? Lees hier dan meer over de voordelen van het kopen of leasen van een bedrijfsauto. Door een bedrijfsauto te kopen of te leasen, kun je je bedrijf een groot voordeel bieden. Kopen of leasen? Om te helpen bij het maken van de juiste keuze, zetten we de voordelen van beide opties hieronder op een rij.

Wanneer besluit je een bedrijfsauto te kopen of te leasen?

Het is afhankelijk van je financiële situatie en je bedrijfsdoelstellingen. Als je meer flexibiliteit wilt en geen geld wilt uitgeven aan het kopen van een auto, dan is het leasen van een bedrijfsauto een goede optie. Als je echter de mogelijkheid hebt om een nieuwe of occasion bedrijfsauto te kopen, dan kan dit financieel meer voordelen opleveren op de lange termijn. Het is belangrijk om alle opties te onderzoeken en een beslissing te nemen die het beste bij je bedrijf past.

Privé auto zakelijk gebruiken

Er zijn verschillende voordelen aan het zakelijk gebruik van een privé auto. Ten eerste kan een bedrijf een fiscaal voordeel behalen door het gebruik van een privé auto. Het bedrijf kan de kosten van de auto als zakelijke uitgaven in mindering laten brengen op de belastingaangifte. Daarnaast is het een flexibele manier van vervoer, waardoor medewerkers makkelijker vergaderingen bij klanten of leveranciers kunnen bijwonen. Ook kunnen zakelijke goederen zoals gereedschap, materiaal of documenten moeiteloos worden vervoerd. Tenslotte kan het gebruik van een privé auto ook een goedkoper alternatief zijn voor bedrijven die geen eigen vloot aanbieden.

Voor- en nadelen bedrijfswagen kopen

Voordelen van het kopen van een bedrijfswagen:
  • Je hebt de volledige controle over de auto en de mogelijkheid om de auto aan te passen aan jouw behoeften.
  • Je kunt de auto verkopen wanneer je wilt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het resterende lease proces.
  • Je kunt eventueel het voordeel van de belastingaftrek benutten.
  • Je kunt het voordeel van de waardevermindering van de auto benutten.
Nadelen van het kopen van een bedrijfswagen:
  • Je hebt een groot bedrag nodig om de aanschaf te financieren.
  • Je bent verantwoordelijk voor alle reparatie- en onderhoudskosten.
  • Je bent verantwoordelijk voor de verzekering.
  • Je bent verantwoordelijk voor het voeren van goed onderhoud.
  • Je kunt geen voordeel halen uit nieuwe technologie of innovaties.

Voor- en nadelen bedrijfswagen leasen

Voordelen bedrijfswagen leasen:
  • Geen grote investering vooraf nodig.
  • Je hoeft geen geld uit te geven aan een aanbetaling.
  • Je bent niet aan de waarde van de auto gebonden bij einde leaseperiode.
  • Veel leasemaatschappijen bieden onderhouds- en reparatiediensten aan.
  • Je kunt een nieuwe auto leasen met de meest recente technologie.
Nadelen bedrijfswagen leasen:
  • Hoge kosten voor extra kilometers.
  • Je betaalt de volledige kosten van de auto, zelfs als u deze niet volledig gebruikt.
  • Je bent beperkt tot het aantal modellen dat beschikbaar is voor lease.
  • Hoge kosten voor onvoorziene schade.
  • Je zit vast aan een contract voor een bepaalde periode.

Verschil tussen financial lease en operational lease

Financial leasing is een financiële oplossing waarmee een bedrijfswagen kan worden aangekocht. Een bedrijf sluit een contract met een leasemaatschappij voor een bepaalde periode, waarin zij een maandelijks bedrag betaalt. Het bedrag wordt gefinancierd, maar als bedrijf ben je direct economisch eigenaar van het voertuig. Financial lease is een goede optie voor bedrijven die eigenaar willen worden van een auto en de auto gedurende een langere periode gebruiken.

Operational leasing is een oplossing waarbij een bedrijf een auto leaset voor een bepaalde periode. In tegenstelling tot financial leasing, is hierbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto en moet de auto na de looptijd teruggegeven worden. Operational lease is een goede optie voor bedrijven die vooraf willen weten waar ze aan toe zijn of een auto willen gebruiken voor een kortere periode.


Een auto leasen of kopen bij Louwman bedrijfswagens

Het is bij Louwman Bedrijfswagens mogelijk om zowel een auto te leasen als te kopen. Als je voor leasing kiest, heb je de keuze uit shortlease, (Full/Netto) operational lease en financial lease.

Bij shortlease kun je voor korte tijd een auto huren, bij full operational lease betaal je maandelijks een vast bedrag waar de meeste kosten al in zitten, bij een netto operational lease kun je de keuze maken om bijvoorbeeld verzekeringen in eigen beheer te nemen. Bij financial lease koop je de bedrijfsauto met behulp van een lening.
Ook als je voor directe aanschaf kiest, heb je de keuze uit de verschillende modellen die Louwman Bedrijfswagens aanbiedt, je kunt ook kiezen voor een auto uit voorraad.

Kopen of leasen? Je keuze hangt af van je bedrijfswensen en je budget. Wees je ervan bewust dat je voordelen en nadelen hebt bij elke optie. Neem contact op met Louwman Bedrijfswagens om de voor jou best mogelijke keuze te maken.