Nieuwe regelgeving op komst voor bedrijfswagens, laat je adviseren tijdens onze bedrijfswagenshow! Klik hier voor meer informatie.
Op Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei) zijn onze vestigingen gesloten. Onze online showroom is uiteraard wel geopend. Bekijk hier ons aanbod. 
  • Advies op maat
  • Ruime voorraad
  • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
Proefrit hier moet je op letten
Inhoud

Proefrit hier moet je op letten

Patricia
Door Patricia in Aankoopadvies op 06  augustus 2023

Waar moet je op letten bij het maken van een proefrit


Het maken van een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto. Het stelt je in staat om de auto daadwerkelijk te ervaren en te beoordelen of deze aan jouw verwachtingen voldoet. Bij het maken van een proefrit zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. In deze blog zullen we enkele belangrijke tips bespreken waar je tijdens een auto proefrit op moet letten.


Hoe werkt een proefrit


Een proefrit is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces bij het zoeken naar een nieuwe auto. Het begint met het plannen en maken van een afspraak bij de autodealer. Voorafgaand aan de proefrit is het essentieel om jezelf voor te bereiden door te bedenken welke specifieke kenmerken en eigenschappen je wilt testen. Bij de autodealer ontvang je een introductie over de auto, inclusief technische specificaties en functies. Voordat je vertrekt, inspecteer je de auto grondig op schade of gebreken. Tijdens de proefrit zelf heb je de kans om de auto te ervaren, zoals het rijgedrag, de acceleratie, het comfort en de technologieën. Stel tijdens of na de proefrit vragen aan de verkoper om eventuele twijfels weg te nemen. Na de proefrit evalueer je de auto op basis van je ervaringen en bepaal je of deze aan je verwachtingen voldoet. Een weloverwogen beslissing kan dan worden genomen of de auto geschikt is voor jouw behoeften. 

Hoe lang duurt een proefrit

De duur van een proefrit kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het beleid van de autodealer, de beschikbaarheid van de auto en jouw eigen voorkeuren. Over het algemeen kan een proefrit tussen de 15 minuten en een uur duren. Sommige dealers bieden ook langere proefritten aan, waarbij je de auto een paar uur of zelfs een hele dag kunt uitproberen. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen tijdens de proefrit, zodat je de auto grondig kunt ervaren en beoordelen. Dit geeft je de gelegenheid om verschillende rijomstandigheden te verkennen, zoals snelweg ritten, stadsverkeer en bochtige wegen, om een beter gevoel te krijgen voor het rijgedrag van de auto. Als je specifieke zorgen hebt of bepaalde aspecten van de auto grondig wilt testen, kun je dit aangeven aan de verkoper en vragen of er meer tijd beschikbaar is voor de proefrit. Zorg ervoor dat je een realistische inschatting maakt van de tijd die je nodig hebt om een goede indruk van de auto te krijgen, zonder te gehaast te zijn. Hoe lang een auto proefrit duurt kan dus variëren, maar het is wel belangrijk om voldoende tijd te nemen om de auto goed te kunnen ervaren en beoordelen voordat je een beslissing neemt.

 10 tips bij het maken van een proefrit


Bij het maken van een proefrit is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten waar je op moet letten. Om je te helpen bij het maken van een succesvolle proefrit, hebben we 10 waardevolle proefrit tips verzameld. Lees verder en ontdek hoe je jezelf kunt voorbereiden, waar je op moet letten tijdens het maken van een proefrit en welke vragen je moet stellen om een weloverwogen beslissing te nemen. 

1. Voorbereiding

Onderzoek de auto die je wilt testen, inclusief specificaties, functies en mogelijke opties. Bedenk welke aspecten voor jou belangrijk zijn, zoals rijcomfort, technologie, brandstofverbruik, veiligheidsfuncties, enzovoort.

2. Planning

Maak een afspraak voor de proefrit, bij voorkeur op een rustig moment zodat je voldoende tijd en aandacht krijgt. Informeer of er specifieke documenten of vereisten zijn, zoals een geldig rijbewijs.

3. Neem een kenner mee

Als je zelf niet veel kennis hebt van auto's, overweeg dan om een vriend, familielid of autokenner mee te nemen. Zij kunnen je helpen bij het stellen van relevante vragen en het beoordelen van de auto.

4. Test verschillende wegen

Probeer tijdens de proefrit verschillende soorten wegen uit, zoals snelwegen, stadsstraten en bochtige wegen. Dit geeft je een beter beeld van het rijgedrag en de wendbaarheid van de auto in verschillende situaties.

5. Comfort en ruimte

Let op het comfort van de stoelen, de zitpositie, de ruimte voor bestuurder en passagiers, en de opbergruimte. Controleer of je voldoende hoofd- en beenruimte hebt en of de bedieningselementen gemakkelijk bereikbaar zijn.


6. Technologie en infotainment

Test de verschillende technologische functies van de auto, zoals het infotainmentsysteem, het navigatiesysteem, de connectiviteit opties en de spraakbesturing. Controleer of ze intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn.

7. Veiligheid

Besteed aandacht aan de veiligheidskenmerken van de auto, zoals remmen, verlichting, airbags, rijhulpsystemen en waarschuwingssignalen. Vraag de verkoper ook naar eventuele geavanceerde veiligheidsfuncties die de auto heeft.

8. Luister naar geluiden en trillingen

Let op ongewone geluiden, trillingen of andere technische problemen tijdens het rijden. Dit kan wijzen op mogelijke mechanische problemen die je moet laten controleren.

9. Stel vragen

Aarzel niet om tijdens de proefrit vragen te stellen aan de verkoper over specifieke kenmerken, onderhoudsbehoeften, garanties, enzovoort. Neem de tijd om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

10. Maak aantekeningen

Maak tijdens of direct na de proefrit aantekeningen van je ervaringen. Dit helpt je om de verschillende auto's die je hebt getest met elkaar te vergelijken en later een weloverwogen keuze te maken.


Door onze 10 proefrit tips te volgen, kun je een grondige en informatieve proefrit maken, zodat je een goede beslissing kunt nemen bij het kopen van een auto.

 De Louwman Bedrijfswagens checklist

Met onze handige checklist ben je volledig voorbereid op het maken van een proefrit en kun je de belangrijkste aspecten grondig evalueren. Onze checklist helpt je om de juiste beslissing te nemen. Vertrouw op de expertise van Louwman Bedrijfswagens en zet vandaag nog de eerste stap naar het vinden van jouw perfecte bedrijfswagen.

Rijcomfort

Was de rit comfortabel en soepel, zelfs op verschillende soorten wegen?

Stuurrespons en wendbaarheid

Reageerde de bedrijfswagen goed op stuurbewegingen en was hij wendbaar in verschillende verkeerssituaties?

Vermogen en acceleratie 

Voldeed de bedrijfswagen aan je verwachtingen qua vermogen en acceleratie, met name bij het invoegen op snelwegen of het inhalen van andere voertuigen?


Remprestaties

Voelde het remsysteem solide en effectief aan, en bood het voldoende remkracht?


Zichtbaarheid

Was het zicht vanuit de bestuurderspositie goed, zowel naar voren als naar achteren? 
Kon je gemakkelijk alle belangrijke punten zien, zoals verkeersborden en voertuigen in je dode hoek?


Bedieningselementen

Waren de bedieningselementen gemakkelijk bereikbaar en intuïtief in gebruik? 
Kon je ze zonder problemen bedienen tijdens het rijden?


Laadvermogen en opbergruimte

Voldeed de laadruimte aan je behoeften en was deze gemakkelijk toegankelijk? 
Was er voldoende opbergruimte in de cabine voor je gereedschap en andere benodigdheden?


Brandstofefficiëntie

Hoe presteerde de bedrijfswagen qua brandstofverbruik? 
Sloot dit aan bij je verwachtingen en was het in lijn met je budget?


Veiligheidsvoorzieningen 

Controleer of de bedrijfswagen beschikt over de nodige veiligheidsvoorzieningen, zoals airbags,  stabiliteitscontrolesystemen, ABS, enzovoort. 
Voelde je je veilig en beschermd tijdens het rijden?


Algemene indruk

Wat was je algemene indruk van de bedrijfswagen? 
Voldeed het aan je verwachtingen en paste het bij je behoeften?

Na het zorgvuldig beoordelen van deze aspecten, is het tijd om de balans op te maken: was de testrit een succes of niet? Als je met een glimlach op je gezicht uitstapt en volledig tevreden bent met de prestaties en eigenschappen van de bedrijfswagen, is het tijd om een volgende stap te zetten. Onderhandelen of zelfs kopen zou zomaar binnen handbereik kunnen liggen. Maar, als je twijfels voelt knagen en de score lager uitvalt dan gehoopt, is het verstandig om jezelf een nieuwe kans te gunnen. Probeer een ander model, maak een frisse start en laat je verrassen door de mogelijkheden die nog voor je liggen. Wees niet bang om op zoek te gaan naar de perfecte bedrijfswagen die jouw verwachtingen overtreft. De weg naar succes begint met een geslaagde testrit, dus laat je intuïtie je gids zijn en ga voor niets minder dan het beste.