• Advies op maat
  • Ruime voorraad
  • Uitgebreide garantiemogelijkheden
 
Zakelijk elektrisch rijden in 2023: recht op subsidie of niet?
Inhoud

Zakelijk elektrisch rijden in 2023: recht op subsidie of niet?

Sander
Door Sander in Elektrisch rijden op 26  april 2023
Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland, ook voor zakelijke doeleinden. Maar wat zijn de regels en voorwaarden voor het aanvragen van subsidies voor zakelijk elektrisch rijden in 2023? In deze blog lees je of bedrijven nog steeds recht hebben op subsidies voor elektrische auto's en welke voorwaarden er gelden voor de aanvraag ervan.

Wat houdt de SEBA in?

SEBA staat voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's. Het is een Nederlandse subsidieregeling die bedrijven en zelfstandigen stimuleert om over te stappen op emissieloze bedrijfsauto's. Met de SEBA-subsidie kunnen ondernemers een deel van de kosten voor de aanschaf of lease van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto terug krijgen.

Met de SEBA-subsidie wil de Nederlandse overheid bijdragen aan de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark en de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen verminderen. Het is een tijdelijke subsidieregeling die loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025.

Voordelen SEBA-subsidie

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de SEBA-subsidieregeling:
1. Financiële ondersteuning: met de SEBA-subsidie kunnen bedrijven en zelfstandigen een deel van de kosten voor de aanschaf of lease van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto terugkrijgen. Dit kan de drempel verlagen om te investeren in een duurzame bedrijfsauto.

2. Lagere operationele kosten: elektrische bedrijfswagens hebben over het algemeen lagere operationele kosten dan diesel- of benzine auto's. Dit komt doordat elektrische auto's minder onderhoud nodig hebben en de prijs van elektriciteit over het algemeen lager is dan de prijs van brandstof.

3. Vermindering van CO2-uitstoot: elektrische bedrijfswagens stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, waardoor ze bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

4. Verbetering van luchtkwaliteit: elektrische bedrijfswagens stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit.

5. Toekomstbestendigheid: met de SEBA-subsidieregeling worden bedrijven gestimuleerd om te investeren in duurzame bedrijfswagens. Dit kan helpen om bedrijven toekomstbestendig te maken en te voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen.

Wat zijn de subsidiebedragen in 2023?

De subsidieregeling biedt een maximale vergoeding van € 5.000 per bedrijfsauto. Als een middelgrote of grote ondernemer kom je in aanmerking voor deze regeling en ontvang je 10% van de netto catalogusprijs van voertuigcategorie N1. Deze prijs is inclusief bpm, maar exclusief btw en eventuele opties die zijn toegevoegd door de fabrikant of importeur vóór de afgifte van het kenteken. Voor voertuigcategorie N2, met een maximaal gewicht van 4.250 kilogram, geldt dat je 10% van de verkoopprijs zonder btw ontvangt.

Voor welke elektrische bedrijfsauto’s geldt de subsidie?

De subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto (SEBA) geldt voor elektrische bedrijfsauto's met een emissieloze aandrijving, de batterij-elektrische voertuigen (BEV). Het moet gaan om nieuwe voertuigen die nog niet eerder op kenteken zijn gezet en die zijn aangeschaft of geleased door een in Nederland gevestigde onderneming of zelfstandig ondernemer. De SEBA-subsidie is van toepassing op personenauto's (N1), bestelauto's (N1) en vrachtauto's (N2 en N3) met een maximum gewicht tot 4.250 kg.

SEBA-subsidie aanvragen

Om een SEBA-subsidie aan te vragen, moeten de volgende stappen worden gevolgd:
1. Controleer of het voertuig voldoet aan de SEBA-voorwaarden: Het voertuig moet een emissieloze aandrijving hebben, met een minimale elektrische WLTP-range van 100 km. Het moet ook nieuw zijn en nog niet eerder op kenteken zijn gezet.

2. Maak een account aan op het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): de SEBA-subsidie moet worden aangevraagd via het eLoket van de RVO. Om een account aan te maken, moet je je registreren op de website van de RVO.

3. Vul het aanvraagformulier in: nadat je een account hebt aangemaakt op het eLoket van de RVO, moet je het aanvraagformulier invullen. Hier dien je onder andere informatie te verstrekken over het voertuig en de aankoop- of leaseovereenkomst.

4. Dien de aanvraag in: nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, kun je de aanvraag indienen via het eLoket van de RVO.

5. Wacht op goedkeuring: De RVO zal de aanvraag beoordelen en binnen 13 weken een beslissing nemen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de RVO de subsidie uitbetalen aan de aanvrager.


Let op: het budget voor de SEBA-subsidie is beperkt en kan op elk moment worden uitgeput. Het is daarom belangrijk om de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen.