Inhoud
Bedrijfswagen leasen of kopen: wat is voordeliger?
In plaats van een loonsverhoging kan een bedrijfswagen een interessant voordeel zijn voor jou en je medewerkers. Maar wat is nu voordeliger: het kopen of leasen van een bedrijfswagen? "Leasen kan duur lijken, maar het omvat vaak veel kosten waardoor je als werkgever meer ontzorgd wordt," vertelt expert Gerben Vermeulen.
Daarbovenop is leasen ook een flexibele formule, zowel voor de duur van het contract als voor de verschillende diensten die je erin wilt opnemen. Denk bijvoorbeeld aan pechverhelping of bandenwissels. De keuze tussen het kopen of leasen van een bedrijfswagen is een complexe afweging. Het is raadzaam om hier als werkgever zorgvuldig over na te denken en financiële en fiscale experts te betrekken bij je keuze, zeker als we denken aan de vergroening van het wagenpark. De fiscale regels zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. De overheid heeft tot doel via belastingmaatregelen de vergroening van het wagenpark te bevorderen en zo de CO2-uitstoot van het autoverkeer te verminderen. De vuistregel is dan ook dat hoe meer uitstoot een auto genereert, hoe lager de fiscale aftrek zal zijn. Deze regel wordt geleidelijk strenger toegepast, waardoor over enkele jaren auto's met een verbrandingsmotor (inclusief hybrides) simpelweg niet meer fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Dit voorrecht zal dan uitsluitend gelden voor elektrische voertuigen. Indien je tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 een voertuig met verbrandingsmotor aanschaft, val je onder een soort overgangsregeling, aangezien de aftrekbaarheid elk jaar iets afneemt. Vanaf 1 januari 2025 bedraagt de maximale aftrekbaarheid nog slechts 75%, een jaar later nog maar 50%, en vanaf 1 januari 2027 zelfs maar 25%. Vanaf 1 januari 2028 zijn ze niet langer fiscaal aftrekbaar.
Wil je meer weten neem contact met ons op en laat je informeren
Bedrijfswagen kopen of leasen?
Als werkgever is het voordeliger om je medewerker een bedrijfswagen ter beschikking te stellen dan een gelijkwaardige loonsverhoging toe te kennen. Een bedrijfswagen staat namelijk los van vakantiegeld of een dertiende maand. Je kunt ervoor kiezen om de bedrijfswagens voor je medewerkers te leasen of te kopen. Hoe maak je de afweging om te kopen of te leasen? Vaak is het goedkoper om een bedrijfsauto te kopen, maar het nadeel is dat je de auto dan in één keer moet betalen en dat je daarna ook zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele onverwachte reparaties. Bij het leasen van een wagen betaal je een vast bedrag per maand en staat de leasemaatschappij in voor het onderhoud en de herstellingen.Daarbovenop is leasen ook een flexibele formule, zowel voor de duur van het contract als voor de verschillende diensten die je erin wilt opnemen. Denk bijvoorbeeld aan pechverhelping of bandenwissels. De keuze tussen het kopen of leasen van een bedrijfswagen is een complexe afweging. Het is raadzaam om hier als werkgever zorgvuldig over na te denken en financiële en fiscale experts te betrekken bij je keuze, zeker als we denken aan de vergroening van het wagenpark. De fiscale regels zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. De overheid heeft tot doel via belastingmaatregelen de vergroening van het wagenpark te bevorderen en zo de CO2-uitstoot van het autoverkeer te verminderen. De vuistregel is dan ook dat hoe meer uitstoot een auto genereert, hoe lager de fiscale aftrek zal zijn. Deze regel wordt geleidelijk strenger toegepast, waardoor over enkele jaren auto's met een verbrandingsmotor (inclusief hybrides) simpelweg niet meer fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Dit voorrecht zal dan uitsluitend gelden voor elektrische voertuigen. Indien je tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 een voertuig met verbrandingsmotor aanschaft, val je onder een soort overgangsregeling, aangezien de aftrekbaarheid elk jaar iets afneemt. Vanaf 1 januari 2025 bedraagt de maximale aftrekbaarheid nog slechts 75%, een jaar later nog maar 50%, en vanaf 1 januari 2027 zelfs maar 25%. Vanaf 1 januari 2028 zijn ze niet langer fiscaal aftrekbaar.
Tank- of laadkaart met of zonder bedrijfswagen
Een tank- of laadkaart wordt vaak gekoppeld aan het voordeel van een bedrijfswagen. Het is essentieel om vooraf duidelijke afspraken met je werknemer te maken over het gebruik ervan, bijvoorbeeld met betrekking tot tanken in het buitenland, maximale bedragen per maand of specifieke afspraken tijdens vakantieperiodes. Is het echter mogelijk om je werknemers van een tank- of laadkaart te voorzien zonder dat zij een bedrijfswagen hebben? Gerben: "Ja, dat is mogelijk, maar het gebeurt niet zo vaak. Zonder bedrijfswagen brengt dit complexe administratieve procedures met zich mee." Desondanks zijn er situaties waarin dit wel voordelig kan zijn. Het is belangrijk om de verplaatsingen van je werknemer in drie categorieën te verdelen: beroepsverplaatsingen, woon-werkverkeer en privéverplaatsingen. Elke categorie vereist een eigen benadering wat betreft fiscale en sociale bijdragen. Als je werknemer voornamelijk voor privédoeleinden reist, kan de tank- of laadkaart worden beschouwd als loon. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn voor zowel werknemer als werkgever, gezien de fiscale lasten op dit 'extra loon' vaak lager zijn dan de werkelijke brandstofkosten.Wil je meer weten neem contact met ons op en laat je informeren